,

COM ENSENYAR AL CADELL A FER LES SEVES NECESSITATS?

És increïble la satisfacció que comporta quan el nostre cadell ja ens comença a conèixer, quan ens segueix per tot arreu , quan ja esta totalment adaptat a la nova llar i ja ens reconeix i coneix el seu nom.

Un cop tenim el nou membre instal·lat , acostumat a la nova llar i a nosaltres, és important per al benefici de la convivència i per la seva educació  ensenyar-li el lloc on s’haurà d’acostumar a fer les seves necessitats d’ara en endavant. Aquest procediment l’hem de fer amb paciència, constància i premiant la conducta positiva, amb l’educació en positiu, el premi o reforç positiu serà la base de l’èxit de l’aprenentatge.

Com ensenyar al cadell a fer les seves necessitats?

 

Quan el cadell no pot sortir al carrer:

Quan el cadell és encara molt petit i no pot sortir al carrer, és a dir quan encara no ha complert els tres mesos d’edat, recomanem  acostumar-lo a que faci les necessitats allí on nosaltres l’hi indiquem.

La tècnica és molt simple,  prèviament triarem el lloc on vulguem que ho faci, aquest ha d’estar mitjanament lluny del lloc on el cadell dorm i d’on disposa dels seus plats de menjar i d’aigua. Un cop tinguem el lloc adequat haurem de ensenyar-li que les necessitats les ha de fer allí.

Per saber quan el nostre gos tindrà la necessitat, ens pot ajudar saber en quins moments clau en farà, per exemple, quan el cadell es desperti, després de menjar o després d’haver jugat.

Quan vegem que vagi a fer l’acció podrem aturar-lo amb un ¨sht’’ perquè pari , i en aquell moment l’agafarem i el posarem al lloc on vulguem que ho faci. Un cop realitzi la necessitat, haurem de felicitar-lo amb veu agradable, inclòs premiar-lo o acariciar-lo mitjançant un reforç positiu perquè entengui que es allí on ho ha de fer. Aquesta reforç haurà de fer-se de manera ràpida, no trigant més de 3 minuts.

Quins productes em poden ajudar?

Existeixen accessoris per a mascotes  que ens podran ajudar a agilitzar l’aprenentatge dels cadells:

  • Els empapadors són un bolquer que es posen dins d’un recipient de plàstic o bé directament sobre el terra i evita que la orina traspassi i oxidi el terra. La majoria d’aquests empapadors porten un aroma que atraurà al nostre cadell per realitzar les seves necessitats. També haurem de tenir en compte el tamany de l’empapador ja que un Yorkshire Terrier no necessitarà un empapador tan gran com un Llaurador Retriever, per exemple.

 

  • Un altre producte molt útil, són els repel·lents , n’hi ha de dos tipus, repel·lents que, allí on ruixem unes gotes degut a l’olor inciten al cadell a fer les necessitats, els podem utilitzar per dins de casa i a fora al jardí, no són gens corrosius ni agressius amb el terra.  I d’altres repel·lents que tenen l’efecte contrari, es a dir, allí on ruixem unes gotes, a causa de l’olor evitaran que la nostra mascota faci les necessitats, aquest tipus de repel·lent és ideal per utilitzar-los en llocs de la casa on no vulguem que faci les necessitats..

 

Quan el cadell ja pot sortir al carrer:

Una vegada el nostre cadell hagi complert els tres mesos i ja  puguem treure`l  al carrer haurem de ensenyar-li a fer les necessitats a fora de casa. En aquesta etapa també podem continuar mantenint el lloc on pugui fer les necessitat dins de casa o bé que només les faci al carrer.

Per ensenyar-li a fer les necessitats fora de casa el procediment és el mateix, els primers dies quan vegem que el cadell estigui apunt de fer les necessitats dins de casa indicar-li amb un “shtt” o un “no” rotund  perquè no ho faci.  En aquell moment el traurem al carrer, com no es podrà aguantar farà la necessitat fora i un cop ho faci  el felicitarem amb veu agradable i oferint-li el premi que tan espera quan fa una acció bona. D’aquesta manera entendrà que fer les seves necessitat a fora és el que volem .

Tenint constància , paciència i reforçant les conductes positives,  amb aproximadament 15 dies el nostre cadell ja haurà après a fer les seves necessitats fora de casa.