,

COM PASSEJAR AL TEU CADELL

Passejar al teu cadell

CONSELLS A L’HORA DE PASSEJAR AL TEU CADELL

És molt important començar a passejar al teu cadell tan aviat com pugui sortir a l’exterior, doncs passejar forma part del coneixement de l’entorn i de la socialització, a més enforteix el vincle entre propietari i mascota. Els gossos necessiten establir una rutina de sortides diàries per al seu benestar, tant si són de raça gran com el Llaurador Retriever, o de raça petita, com per exemple un Yorkshire. Tant si viuen en una casa amb jardí, com si ho fan en un pis. A més, quan són cadells també necessiten fer-ho per tal de canalitzar l’energia que tenen.

Treure a passejar al teu cadell ha de ser un moment relaxat i de diversió, tant per tu com per a ell. No obstant, moltes vegades es pot convertir en un moment de tensió o frustració, perquè no ens fa cas o perquè ens estira bruscament de la corretja. Per tal d’evitar aquestes situacions en aquest article t’ensenyarem com passejar al teu cadell i quines normes bàsiques has de seguir:

Què has de tenir en compte abans de treure’l al carrer?

Abans de treure a passejar al teu cadell al carrer has de tenir en compte que ha de dur posades totes les vacunes i ha d’estar degudament desparasitat. Si et precipites a treure’l abans pots posar en perill la seva salut, per tant es recomanable seguir sempre les indicacions del criador de gossos o del veterinari.

Pots començar a ensenyar-lo a casa, familiaritzant-lo a dur posat el collar o arnès per a gossos i la corretja; o bé simulant passejades. D’aquesta manera començarà a aprendre a caminar al teu costat i a que el guiïs. En primer lloc, pots deixar que el cadell olori el collar o l’arnès i col·locar-li una estona. Un cop es senti còmode pots anar augmentant aquest temps. En segon lloc, pots seguir el mateix procés amb la corretja, deixar que l’olori, lligar-li i, finalment, simular un passeig per dins de casa.

Sortir al carrer els primers dies

A l’hora de treure a passejar al teu cadell i sortir per la porta de casa, el cadell ha d’estar en un estat de calma. Hem d’evitar la sobreexcitació, que salti sense parar o que ens estiri la corretja. Un cop haguem aconseguit això, sempre sortirem primer nosaltres, com a líders, i després ell. Recorda a dur sempre bosses per recollir els excrements.

És normal que els primers dies estigui excitat, ja que tot és nou per a ell o, pel contrari, que estigui molt quiet perquè té por i no es vulgui moure. En el primer dels casos, aturarem el passeig i calmarem al cadell, un cop estigui tranquil el premiarem i continuarem. En el segon dels casos, l’animarem a caminar amb veu amable i el premiarem quan ho faci bé. Mai l’obligarem a caminar.

 

És recomanable que els primers passejos no durin més de 10 minuts i que es vagin augmentant de manera gradual. Durant els primers dies és millor utilitzar una corretja per a gossos fixa (no extensible) i collar enlloc d’arnès, ja que es sentirà més dominat.

Cada vegada que el cadell faci les seves necessitats a l’exterior reforçarem positivament la conducta amb un premi.

Pel contrari, sempre que observem una conducta no adequada li direm un “NO” rotund, d’aquesta manera ell entendrà que la conducta no es la correcta.

Hauràs de repetir aquestes pautes cada vegada que treguis a passejar al teu cadell fins que les hagi integrat a la seva rutina diària.

Consells a l’hora de passejar al teu cadell

  1. Corretja fixa: Durant els primers passejos és recomanable utilitzar una corretja per a gossos fixa (no extensible), per tenir un millor control del cadell.
  2. Reforç positiu: És important premiar els bons comportaments, ja sigui amb una veu amable o mitjançant premis.
  3. Paciència: Ser pacient és la clau perquè el teu cadell aprengui a passejar. Com és lògic no ho aprendrà en un dia, per tant has de ser constant i mantenir la calma en tot moment, sobretot durant el període d’aprenentatge.
  4. Lideratge: És imprescindible mantenir sempre el lideratge. Per a fer-ho no has de deixar que el cadell t’avanci en cap moment, de tal manera que tu sempre estiguis per davant. En el cas que ho faci, li direm “NO”, el corregirem i el premiarem quan ho faci bé.

En aquest enllaç trobaràs un vídeo de Royal Canin amb més informació sobre com passejar al teu cadell: https://www.youtube.com/watch?v=bsBrwFdDZm4