Els primers dies del cadell a casa

Cachorros de raza

Introducció
Amb l’arribada d’un cadell a les nostres vides, arriba l’alegria, la novetat, però també la responsabilitat i els primers dubtes. Com l’alimento? Com l’he d’educar? Es per aquest motiu que des d’HotelCan us recomanem:

  • No sotmetre’l a situacions estressants: Les primeres setmanes es bo seguir una rutina i no estar en espais on hi hagi molt soroll, ja que es possible que pateixi estrès degut al canvi. Durant aquest període, es molt important que tots els membres de la família, especialment els nens, facilitin l’adaptació del cadell a la llar. Es important marcar-li des del primer dia les zones per les que volem que es mogui, un cop delimitat el seu espai, permetrem que olori, recorri i s’acomodi als llocs de la casa. S’ha de ser pacients i tractar-lo amb molta delicadesa.
  • Seguir la dieta alimentaria marcada pels criadors de gossos: És convenient no realitzar canvis bruscos en l’alimentació durant l’època de cadell, ja que podrien provocar trastorns en el sistema digestiu del cadell.
  • Adaptar-lo al nostre ritme de vida i costums: Després d’uns dies d’adaptació hem d’acostumar al nostre cadell als nostres hàbits: estar sol a casa, dormir sol, aprendre a viatjar en cotxe, caminar pel carrer amb corretja, fer les necessitats al lloc adequat, entre d’altres.
  • Socialització i educació: Els primers mesos de vida son decisius per a l’educació i la correcta socialització. Haurem de cridar-lo pel seu nom i començar a utilitzar el “NO” rotund quan intenti fer alguna cosa indeguda i, el “MOLT BÉ” per premiar-lo per una bona conducta. Si no l’eduquem correctament en aquesta etapa, pot desenvolupar problemes de conducta més endavant. Es per això que a HotelCan oferim als nostres clients dues classes d’ensinistrament gratuïtes pels cadells de raça comprats al nostre nucli zoològic.

Alimentació i nutrició

Depenent de la seva edat haurà de realitzar fins a tres menjades al dia a intervals regulars. La quantitat de cada menjada estarà explicada al sac de pinso que comprem pel nostre gos.

Hem de canviar l’aigua amb regularitat i que disposi d’ella en qualsevol moment.

El plat del menjar que consumirà l’haurem de deixar durant 5-10 minuts i seguidament retirar-lo. Tant si se’l menja, como si no ho fa, per així poder controlar la defecació, els hàbits a la família i possibles irritacions d’estómac o estrès digestiu. Al retirar-li el menjar haurem de treure’l allí on volem que realitzi la defecació. El felicitarem i acariciarem quan ho faci bé, en cap cas castigarem o renyarem al cadell.

Higiene del cadell

La higiene dental ha d’iniciar-se en edats molt primerenques i varies vegades al mes. La manera més eficaç es utilitzant un raspall i pasta de dents dissenyats per a gossos.

La freqüència del bany per a les mascotes es cada quinze dies o un cop al mes. No es beneficiós pel gos banyar-lo amb molta regularitat ni, pel contrari, no banyar-lo. Per altra banda, es necessari banyar-los amb xampús especials per a gossos i amb productes que respectin la seva grassa corporal.

Si optem per tallar-li les ungles a la nostra mascota, hem d’utilitzar tallaungles especialment dissenyat per a gossos. Subjectarem la pota del cadell y pressionarem suaument amb el polze sobre la base de l’ungla, sense arribar a la carn.

Els ulls produeixen llàgrimes que tenyeixen el pèl de color vermellós, per això les secrecions han de netejar-se amb solucions salines o oftalmològiques.

Per últim, es important que es revisin setmanalment les orelles. Per netejar-les utilitzarem locions específiques per a cadells i les airejarem.

Cures preventives

Independentment del tipus de pelatge, els gossos muden el pèl dos cop a l’any. Si raspallem al nostre gos amb regularitat eliminarà els pèls morts. Els cadells de raça de pèl curt es necessari raspallar-los un o dos cops per setmana, en canvi, si el cadell té el pèl llarg s’ha de fer diàriament, procedint amb delicadesa per tal de no fer-li mal.

S’ha de desparasitar al cadell internament cada 3 mesos. Els tractaments poden administrar-se en forma de pastilles, pasta o líquid; cada tractament conté instruccions diferents. Per combatre les puces, paparres y altres paràsits eficaçment es pot utilitzar esprai, collar o pipetes que s’apliquen en petits vials sobre el pèl.

Jocs i diversió

Un cadell està ple d’energia i necessita jugar, intentem facilitar-li un entorn estimulant. Podem escollir joguines que siguin el doble de la grandària de la boca de la nostra mascota per prevenir riscos d’asfíxia, per exemple ossos de material digerible o de goma, pilotes dures, etc. A més haurem de comprovar regularment l’estat de les joguines i rentar amb regularitat les joguines de drap per prevenir el desenvolupament de bacteris.

El collar i la corretja que necessita el nostre cadell han de ser lleugers i resistents per què el cadell pugui adaptar-se amb facilitat. Si li  posem al nostre cadell el collar i la corretja dins de casa l’ajudarem a que s’acostumi més ràpidament.

Podem realitzar activitats a l’aire lliure, ja que es una de les coses més meravelloses de tenir un gos com a mascota. Fent totes las activitats possibles amb el nostre gos no només l’ajudarem a sentir-se bé, si no que també enfortirà el nostre vincle.